Woerden - 18 feb 2023


Startlocatie

Bregje
Houttuinlaan 1
3447 GM Woerden

Afstanden: 15 en 25 km

Starttijd 15 km: 9.00 - 10.30 uur

Starttijd 25 km: 8.30 - 10.30 uur

Start sluit: 16.30 uur

Route: Ton van Elst

Inschrijven starttafel

U kunt zich ook inschrijven bij de starttafel. Bij voorkeur betalen met de pinpas, contant kan ook.

Inschrijven 428ste Wandeltocht

Woerden - 18 feb 2023

Inschrijven 428ste Individuele Wandeltocht

Woerden - 19 feb 2022 t/m zo 5 mrt 2023

Openbaar Vervoer

Trein: Woerden
Verlaat het station aan de achterzijde
Daarna gepijld naar de startlocatie

Auto

A12 - (Utrecht - Den Haag)
Afslag 14 - Woerden
N204 - ri Centrum
Borden RS80 tot start

Zodra deze wandeltocht is voorgelopen publiceren wij de foto's.

Fotoimpressie

Woerden was lang geleden nog een kleine nederzetting langs de oevers van de Rijn. Het werd door de Romeinen Castellum Laurium genoemd, een legerplaats aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. We lopen door het Brediuspark over de Kruipin.

Het is altijd de vraag waar zo’n naam vandaan komt. Vroeger heeft hier Fort Kruipin gestaan, het was een Fort aan de noordzijde van de Oude Rijn bij Woerden. Aan de zuidzijde stond op dezelfde hoogte Fort Oranje. Beide forten waren onderdeel van de Eerste Hollandse Waterlinie.

In het Rampjaar, 1672, vond bij de versterking Kruipin op 12 oktober een slag plaats tussen het Nederlandse en het Franse leger. Er vielen enkele honderden doden. De Fransen wonnen de slag en hielden huis in de stad Woerden. De Fransen wilden daarna verder trekken naar Bodegraven, maar vanwege de invallende dooi konden ze de waterlinie niet over.

We lopen daarna door naar Kamerik, een leuk dorpje met een ophaalbruggetje.

De 15 km gaat over het Houtdijkerpad en langs de Oude Rijn op weg naar de rust in Harmelen. Vlak voor de horecarust in Harmelen staat het monument voor 93 slachtoffers van de treinramp op 8 januari 1962. Na de rust gaan we terug en lopen we tussen twee recreatieplassen door naar de finish in Woerden.

De 25 km maakt vanuit Kamerik een lus en gaat door Kanis. Langs de Mijzijde zijn een aantal monumentale boerderijen te zien en daarna hebben we een horecarust bij het Dorpshuis in Woerdense Verlaat. We vervolgen onze route langs de zuidelijke rand van de Nieuwkoopse Plassen. Daarna gaan we over de Hollandse Kade langs Lusthof De Haeck naar de Horecarust bij vv Siveo ’60 in Zegveld, echt een boeren omgeving. We gaan via het voet/fietsveer naar en door het historische Centrum van Woerden.

In Woerden lopen we langs de Heilige Bonaventurakerk en het Kasteel van Woerden en gaan naar de finish bij ’t Bregje.


Wandeltocht