Capelle a/d IJssel - 28 jan 2023


Startlocatie

Kantine Korfbal Combinatie Capelle
Capelseweg 37
2907 XA Capelle a/d IJssel

Afstanden: 15 en 25 km

Route: John Kieboom

Nieuwtjes: Capelle a/d IJssel

Aantallen:

15 km - 187
25 km - 184
Totaal - 371
Van dit aantal zijn er 41 wandelaars ingeschreven voor de individuele tocht.

Fotoimpressie

Foto's 25 km

Foto's HeOpa

Henk van der Sanden

Route

De route start vanuit Sportpark de Schenkel. De route gaat door het Schollebos, dat in 1978 is aangelegd om te wandelen, sporten en recreƫren. Er is natuur te ontdekken in deze stadse omgeving. We lopen langs natuurvriendelijke oevers die zijn aangelegd om de waterkwaliteit te verbeteren. Ze bieden ruimte en leefmogelijkheden aan allerlei planten en dieren in en langs het water.

We gaan door Schollevaar en vervolgens door Nieuwerkerk a/d IJssel. Daarna gaan we naar Park Hitland, een uniek stuk natuur. De paden lopen dwars door de bossen, de weilanden en langs het water. Je kunt er genieten van de natuur, rust en ruimte. Onze horecarust is gelegen bij golfbaan Hitland. Daarna gaan we langs de Hollandsche IJssel. De dijk langs de IJssel werd rond 1100 werd aangelegd en de ontginning van de veengebied is begonnen.

We lopen langs een gemaal waardoor Capelle aan den IJssel droge voeten hield. We krijgen er mooie uitzichten over de Hollandse IJssel en kunnen kijken naar Krimpen aan de IJssel. We komen langs het monument voor de Geuzen en Willem van Oranje. Dan lopen we over het Rinus Terlouwpad en komen aan bij het Van Capellenhuis, een historisch gebouw waarin een trouwlocatie te vinden is. Onze tweede horecarust is te vinden bij restaurant Fuiks.

Daarna komen we aan bij de Edelmanswoning uit 1396. In de bestrating zijn de contouren van de edelmanswoning die Philips II van Polanen. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten, een strijd tussen twee groepen edelen, werd zijn woning vernield. Van Polanen herstelde in 1431 zijn huis voor de laatste keer. Daarna verloederde het. Begin zestiende eeuw woonde er niemand meer en werd de woning gesloopt. We gaan weer terug naar de finish en lopen langs park Hitland.

In het Schollebos lopen we over het Liefdeslaantje, een wandelpad met naamtegels van liefdeskoppels in de bestrating. Het Oude Laantje was vroeger een onverhard en idyllisch weggetje, een pad omzoomd door zwarte elzenbomen, waar verliefden en geliefden elkaar ontmoetten en samen wandelden.

Daarna lopen we door het Schollebos waar we nog mooie uitzichten krijgen over de daar aanwezige vijver en lopen daarna naar de finish.


Wandeltocht