Scheveningen - 14 jan 2023


Startlocatie

Svv Scheveningen
Laan van Poot 38c
2566 EC Den Haag

Afstanden: 10, 15 en 25 km

Eénmalig 10 km

Deze keer is het mogelijk een route van 10 km te lopen. Deze afstand is vooral voor starters of mensen die moeite hebben de afstand van 15 km te lopen.

Route: Jan van den Berg

Nieuwtjes: Scheveningen

Aantallen:

10 km - 20 15 km - 64
25 km - 97
Totaal - 182
Van dit aantal zijn er 52 wandelaars ingeschreven voor de individuele tocht.

Fotoimpressie

Foto's 25 km

Route Scheveningen:

We gaan op de heenweg door de mooie villawijk Zorgvliet, bekend om de ambassades die er gevestigd zijn. We lopen tot de ingang van Begraafplaats St Petrus Banden, aangelegd in 1829 - 1830 volgens een ontwerp van Architect Adrianus Tollus. Tal van bekende politici en kunstenaars hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

We lopen ook tot vlak voor Frederikkazerne en door Waalsdorp, de 25 km loopt een extra lus vanuit Benoordenhout. Na onze horecarust bij SVC ’08 gaan we achter Renbaan Duindigt langs. Na verschillende landgoederen lopen we door het rijke Marlot, bekend om zijn prachtige villa’s. We lopen achter Louwman Museum langs, een museum voor klassieke auto’s, leuk om eens een keer te bezoeken als je alle tijd hebt.

Benoordenhout, een duurdere wijk van Den Haag is altijd mooi om doorheen te lopen. Hier sluit de 15 km-route weer aan bij de 25 km. We hebben deze keer gekozen voor een keuze uit een vijftal kleinere horecagelegenheden die vlak bij elkaar liggen. Het is hier leuk om even te zitten, neem vooral iets lekkers bij de koffie als je de 15 loopt of iets lekkers te eten als je de 25 km loopt.

De Archipelbuurt (Indische buurt) is onderdeel van deze route. Loop je ter hoogte van Javastraat 116? Loop eens naar rechts (Mallemolen) en neem eens een kijkje in Hofje Van Schuddegeest. Dit zal voor velen verrassend zijn. We gaan er achter het Vredespaleis langs en lopen terug door villawijk Zorgvliet en ineens sta je weer bij de finish bij SVV Scheveningen.

Parken/Landgoederen

Den Haag is vele parken rijk en deze keer gaan we langs de achtertuin van het Catshuis, ambtswoning van de minister president, gebouwd door Jacob Cats (1577 - 1660), dat we links laten liggen en later door de Scheveningse Bosjes. Ook Landgoed Oosterbeek (Wassenaar) is onderdeel van de route. Kasteel de Wittenburg krijg je onderweg te zien, het ligt in rondom verscholen in de bossen van Landgoed de Wittenburg en daarna gaan we over Landgoed Beukenhorst, horend bij Buitenplaats Beukenhorst.

Park Marlot is ook onderdeel van de route, horend bij Buitenplaats Marlot, het is altijd prachtig om te zien. We lopen door het Haagse Bos, waar het paleis Huis Ten Bosch staat. In dit paleis wonen Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Je zult ze niet zien omdat ze de privacy hoog in het vaandel hebben staan. Tussen de spijlen van het hek door is altijd een foto te nemen van het Paleis. Het Vredespaleis is altijd één van de hoogtepunten in een route, voor de oversteek is er een prachtig uitzicht op het Vredespaleis.


Wandeltocht